Zakaz parkowania - nie dotyczy mieszkańców

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

Kryzys widać wszędzie, mimo że gołym okiem nie zawsze jest zauważalny.

Polecam zastanowić się dlaczego w tym roku Europa nie kupi nawet 14 milionów aut (niedawno było ok. 18 mln), a wczoraj Sergio Marchionne z Fiata podał nawet, że być może będzie to zaledwie 12,5 mln nowych aut.

Do tego zajrzyjcie w link (można klikać poszczególne marki, żeby zobaczyć dane dot. poszczególnych modeli)
    :arrow: http://carmarket.com.pl/ranking.php

Pobawcie się "Rodzajem pojazdu" oraz "Rodzajem właściciela" i zobaczcie jak osoby indywidualne nie-kupują nowych aut. Tu widać kryzys.

Słabo to wszystko wygląda.
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Skręcam w uliczkę z głównej dwupasmowej, jest znak, "Zakaz wjazdu nie dotyczy mieszkańców ulicy X od numeru Y do Z, zaopatrzenia, itd. itp" 10 m od tej dwupasmówki jest, ulica równoległa wzdłuż kamienic, gdzie często parkowałem, a dziś mnie przydybała straż miejska i dała na szczęście pouczenie, przyznałem, że nieraz tu parkuje i nie zauważyłem znaku, strażnik poinformował, że spółdzielnia zarządzająca kamienicami wystąpiła do zarządu dróg o zakaz parkowania. Przejechałem się i faktycznie każdy zjazd z dwupasmówki na tą uliczkę wzdłuż kamienic, poprzedza znak "Zakaz wjazdu", zaparkowałem gdzie indziej, ale przeszedłem się tą ulicą i nie widziałem w żadnym aucie informacji, że jest to mieszkaniec tej ulicy. Na jakiej podstawie straż miejska może to stwierdzić, nie łapiąc na gorącym uczynku, jak będzie tam wjeżdżał, a druga sprawa dane w dowodzie to zameldowanie, a nie zamieszkanie i ktoś może wynajmować tam mieszkanie... Może to ktoś wyjaśnić.

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

natash, zameldowanie nie ma nic wspólnego z własnością tzn. możesz mieć 4 chaty a zameldowany będziesz w 1 z nich i na taki adres będziesz miał wydany dowód. Jeżeli chodzi o Twoje pytanie to straż miejska założy Ci blokadę np. na podstawie "uprzejmie donoszę"...czyli jakiś łepek mieszkający przyuważy Cię że parkujesz i sru za słuchawkę Jeżeli wynajmujesz mieszkanie to posiadasz umowę cywilno-prawną z której wynika że jesteś najemcą danego lokalu a co za tym idzie dysponentem więc masz prawo korzystać z "parkingu" czy też miejsca parkingowego.
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Czyli teoretycznie jakby ktoś się uparł, to może z ulicy dzwonić, że stoi auto nie mieszkańca, Municypalni przyjadą, założą blokadę, a potem tłumaczenie, że "Ja tu jednak mieszkam". Ciekawe czy ktoś "ambitny" się przytrafi w tej okolicy i będzie działał w myśl zasady" Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" :diabelski_usmiech

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Raz mu zablokują, pokaże papier że mieszka/wynajmuję, SM go sobie wprowadzi do kompa i na drugi raz już nie będzie interweniować.
          A że Tobie dali pouczenie to ok, na drugi raz mogą być mniej wyrozumiali. :diabelski_usmiech
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2396
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Generalnie straż czy Policja zobowiazana jest przyjąć kazde zgłoszenie i interweniować... wiesz administrator mógł za zgodą wspólnot wydać im jakieś przemustki czy co tam na podstawie których dane auta mogą parkowac....
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Co ciekawe na znaku nie jest napisane, jaka spółdzielnia, tylko informacja że nie dotyczy mieszkańców danej ulicy od do...

Komentarz

• Super_Be
                Rider
                • 2010
                • 308

Zamieszczone przez natash
                Czyli teoretycznie jakby ktoś się uparł, to może z ulicy dzwonić, że stoi auto nie mieszkańca, Municypalni przyjadą, założą blokadę, a potem tłumaczenie, że "Ja tu jednak mieszkam". Ciekawe czy ktoś "ambitny" się przytrafi w tej okolicy i będzie działał w myśl zasady" Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" :diabelski_usmiech
                Jakiś "uprzejmie donoszący" w takich przypadkach w końcu się trafia :roll: . Chociaż inną sprawą jest, jeżeli ktoś "broni swojej własności", bo mu ją ktoś "bezcześci" swoją obecnością, a co innego, jeżeli permanentnie nie ma gdzie zaparkować, bo np. ludziom jest blisko do jakiegoś centrum handlowego.

U mnie np. jest tak, że parkingów z prawdziwego zdarzenia na osiedlu jak na lekarstwo (jak wszędzie ), parkuje się głównie wzdłuż ulicy (szerokiej dosyć i z wyznaczoną linią parkowania), na chodnikach (też zwykle szerokich), a ostatecznie przy samych wjazdach na (nieliczne) parkingi, tak tylko żeby zostawić lukę na szerokość jednego samochodu. Pomijam już, że żeby wyjechać zza takiej "barykady", trzeba najpierw powolutku wtoczyć się połową samochodu na ulicę, żeby dopiero zobaczyć, czy ktoś nie jedzie...

W każdym razie pod oknem mam jeden taki fajny parking, który był kiedyś ogólnodostępny. A już nie jest, bo ktoś przytomny zauważył, że parking leży na wspólnej działce z moim blokiem i to my (tzn. mieszkańcy tego bloku) płacimy za niego wieczyste użytkowanie (czy jak tam to teraz się nazywa). No i spółdzielnia założyła szlabany na pilota. A z pilotami, to wszyscy na początku myśleli, że jak to w spółdzielni - miejsca są już dawno przydzielone. Ale tu znów chyba mieszkańcy się dobrze dopomnieli i ostatecznie, po wysondowaniu ogólnej liczby chętnych (okazało się, że jest ok. 2 razy więcej, niż miejsc), każdy mógł wykupić za ok. 70 zł pilota. A dokładniej każdy zameldowany w bloku, posiadający zarejestrowany na siebie samochód. Najpierw miało być po adresie z dowodu rej., ale okazało się, że ludzie jeżdżą samochodami np. na współwłasność, albo nie zdążyli przerejestrować itp.
                :
                : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                :
                : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                :

Komentarz

• sosna1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 463
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BGU 1.6 MPI 102 KM

Powstaje tylko pytanie czy jeśli jezdnia nie jest drogą prywatną to można tak po prostu wystąpić o jakieś zakazy wjazdu,parkowania itp.
                  Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• Thundi
                    L&K
                    • 2005
                    • 1157

Generalnie z takimi sprawami bywa ciężko. Ale jeśli mieszkasz przy tej ulicy (nie ma obowiązku zameldowania - możesz mieć kilka domów ) to straż miejska nie ma nic do gadania a jak będzie jakieś problemy robić to telefon na policję.

Mi przyjazny sąsiad raz zrobił taki psikus (pod domem parkowały moje 2 auta a też z miejscami licho) ten zadzwonił na straż miejska (jego koledzy) ta po przyjechaniu na miejsce założyła blokadę i wezwała lawetę. hałas lawety wzbudził mój niepokój widząc w oknie co się dzieje zadzwoniłem po policję. Zlazłem na dół usiadłem na masce auta (własnego) i czekałem. Panowie ze straży miejskiej zadzwonili na policję - jako że utrudniam im pracę. na miejsce podjechał radiowóz z paroma policjantami. Panowie usłyszeli ode mnie na wstępie że ktoś próbuje mi ukraść auto sprawdzili więc dokumenty (dowód rejestracyjny i ubezpieczenie) poprosili o dowód osobisty. Panowie ze straży miejskiej zmiotli się szybciej niż się pojawili.

Na szczęście dziś już jest spokój i sąsiad tylko umieszcza zabawne karteczki za wycieraczką.
                    O ortografie dba FF.
                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

No ciekawe pytanie, bo w sumie to taki asfalt równoległy do drogi dwupasmowej, przy nim kamienice, ale brak chodnika, auta mieszkańców tam jeżdżą i się zatrzymują oraz chodzą piesi.

Na czerwono zaznaczyłem zakazy wjazdu oraz gdzie stawały wcześniej samochody.
                      Załączone pliki

Komentarz

• dwaoka
                        Elegance
                        • 2010
                        • 927

natash, ja się nie dziwię, jak mieli pod swoim domem zastawiony parking... Ja akurat patrzę z tej drugiej strony, mieszkam w ścisłym centrum swojego miasta i akurat wiem co to znaczy ciągle zastawiona brama i dziedziniec (teren prywatny) bo komuś jest bliżej 20m do bankomatu, sklepu, tylko na chwilkę... A potem ktoś go zastawi z mieszkańców i jest trąbienie i bieganie ze sraczką i dzwonienie po wszystkich domofonach z pretensjami :lol:
                        bkc+dsg

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Ja też to rozumiem, ja zawsze tak parkowałem, żeby nic nie zastawiać, ale jak wiadomo ludzie są dziwni i ciężko przejść się 50m, jak autem się podjechało i parkują jak popadnie, z drugiej strony jak nieraz tam byłem o 11, to miejsce zawsze znalazłem, to chyba nie było tak źle.

Komentarz

• zepter00
                            RS
                            • 2008
                            • 2304

Zamieszczone przez Thundi
                            Generalnie z takimi sprawami bywa ciężko. Ale jeśli mieszkasz przy tej ulicy (nie ma obowiązku zameldowania - możesz mieć kilka domów ) to straż miejska nie ma nic do gadania a jak będzie jakieś problemy robić to telefon na policję.

Mi przyjazny sąsiad raz zrobił taki psikus (pod domem parkowały moje 2 auta a też z miejscami licho) ten zadzwonił na straż miejska (jego koledzy) ta po przyjechaniu na miejsce założyła blokadę i wezwała lawetę. hałas lawety wzbudził mój niepokój widząc w oknie co się dzieje zadzwoniłem po policję. Zlazłem na dół usiadłem na masce auta (własnego) i czekałem. Panowie ze straży miejskiej zadzwonili na policję - jako że utrudniam im pracę. na miejsce podjechał radiowóz z paroma policjantami. Panowie usłyszeli ode mnie na wstępie że ktoś próbuje mi ukraść auto sprawdzili więc dokumenty (dowód rejestracyjny i ubezpieczenie) poprosili o dowód osobisty. Panowie ze straży miejskiej zmiotli się szybciej niż się pojawili.

Na szczęście dziś już jest spokój i sąsiad tylko umieszcza zabawne karteczki za wycieraczką.
                            Thundi: Gratuluje, że nie dałeś się tej bandzie darmozjadów i pijawek.

natash:
                            W sumie to rozumiem mieszkańców. Sam kiedyś miałem sytuację, ze mi zastawiali bezpośrednią okolice wjazdu na posesję. Musiałem "interweniować". Nie twierdzę, że kogoś zastawiałeś ale dla mieszkańców takie sytuacje są uciążliwe i bardzo irytujące.
                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

najciekawsze jest to, że zakaz wjazdu dotyczy wszystkich...więc i straż miejską
                              chyba, że jadą "na akcję", wiec pewnie muszą mieć wezwanie no i koguta włączonego...
                              a jak nie to dzwonić na policję , że coś nie uprawnionego sie kręci

acha i jeszcze jedno,w tytule postu jest zakaz parowania a w treści zakaz wjazdu?

Komentarz

• macherstudio
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 2378
                                • Mitshibishi
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

arci9, nie no zakazu "parowania" to nie da się wprowadzić kodeksu drogowego
                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

No fakt, jest tam zakaz wjazdu, nie dotyczy mieszkańców itd.

Komentarz

• Super_Be
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 308

Zamieszczone przez natash
                                    No fakt, jest tam zakaz wjazdu, nie dotyczy mieszkańców itd.
                                    W tej sytuacji chyba jeden pies - chyba, że problem polegałby na tym, że chcesz sobie tylko tą uliczką przejechać...
                                    :
                                    : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                                    :
                                    : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                                    : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                                    :

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Zamieszczone przez macherstudio
                                      arci9, nie no zakazu "parowania" to nie da się wprowadzić kodeksu drogowego
                                      oj, tam, oj tam , wszystko się da ;-)

Komentarz

• bradley
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1465

Ale jesli jest to teren spoldzielni (tzn. jest to droga nalezaca do spoldzielni) to tylko ktos ze spoldzielni moze zadzwonic po straz miejska. Chyba, ze parkowanie zagraza bezposrednio zyciu kogos, albo stoisz na drodze przeciwpozarowej itd.
                                        Sytuacja zmienia sie jesli jest tam oprocz "zakaz wjazdu" tabliczka "droga wewnetrzna".
                                        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

Grubszy temat, bo kolega miał kolendę i mu pleban powiedział, że karetka podobon nie mogła dojechać do kogoś, bo tak auta stały i ta osoba zmarła... W każdej plotce jest ziarnko prawdy.

Komentarz

• macherstudio
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 2378
                                            • Mitshibishi
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

natash, ale co do tego ma zakaz ?
                                            www.prostetorodo.pl

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

Że już tam auta nie parkują i jest swobodniejszy dojazd, bo jest zakaz wjazdu.

Komentarz

• macherstudio
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 2378
                                                • Mitshibishi
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

natash, w sumie jedno auto mieszkańca może nawet również zablokować wjazd i też będzie mandat
                                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• sosna1
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 463
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BGU 1.6 MPI 102 KM

natash, wszędzie auta stoją i ludzie umierają,to może wszędzie zrobić zakazy wjazdu,ruchu itp. :diabelski_usmiech
                                                  a może kierowca karetki był i dlatego nie dojechał
                                                  Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

Pracuję...